KALAU DEMAM, MAKAN INI...BOLEH?

Tags

P1290838
Assalammualaikum, dah makan tengah hari?..Petang baru masukkan entri, ntah lah rasa malas sangat dah nak masukkan entri. Mat masak sempoi lahh, tu pasal rasa macam tak sesuai je masukkan kat nblog, dah lah tu ulang tayang sekehendak hati...hmm, kadang2 mat rasa mesti ada yang jemu. Macam ni lah, senang cerita blog masak2 ni mat up entri apa yang mat masak hari2, tak kesah lah samada yang ala2 hebat (kononnn lahh) atau yang cincai saja. Hari ni mat masak singgang ikan...paling senang, paling sedap bagi tekak yang tak ok, tak berapa sihat. Selain mudah dimasak, ianya tak remeh... Tak paksa yea, sapa yang sudi silakannn...

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan kembong batu (ikan kembong jenis pendek2 bersaiz sederhana)
3 biji cili hijau, belah 2 setiap satu
2 keping asam gelugor (letak 1 pun ok)
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
Air secukupnya
1/4 camca teh serbuk kunyit
1 kiub pati ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan kembong batu, disiang, cuci bersih dan toskan. Tuang air secukupnya dalam periuk, anggaran 800 ml, masukkan hirisan bawang, bawang putih, serbuk kunyit, kiub ikan bilis, asam gelugor dn juga cili hijau. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan, tambah garam secukup rasa dan jika suka boleh juga renjiskan sedikit serbuk perasa (mat tak guna sebab dah ada kiub ikan bilis). Masak hingga ikan masak, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi, sambal belacan dan ulam2man....