LEMAK CILI PADI IKAN TAPAH & REBUNG JERUK

rsz_dsc_0639
Salam petang semua, hmm ada tetamu jadi nak on9 pun rasa tak bess pulak kan, ni curi2 update blog. Hari ni cuaca mendung, lepas tu agak dingin sikit. Bonda dan abang long berpuasa hari ni, mat gebu puasa juga, malam kang...hah keji kan. Jadi tadi atas permintaan dan cadangan, maka kata putus telah dibuat, dan masak lemak cili padi ikan tapah dengan rebung jeruk sebagai menu berbuka petang nanti..perghh panjang gilerrr nama masakan. Makan ruang betullah nama panjang2 nihh. Ikan Tapah ni pemberian Mak Jah, geng kolek PML dari Parit Raja, Batu Pahat, Johor Darul Takzim..haha panjang lagiii. Ikan ni pun bukan sini mari punya, tapi anak Mak Jah memancing nun di Sarawak Bumi Kenyalang...waaa..terus terbatuk2 Sunah Mohammad Kek Lapis..haha terpanjang sudah. Ok lah asyik merepek je baik tulis resipi yang 45 juta kali ulang tayang ni, tapi kan sapa kesah, ini blog guaa..betul tak?...Dahh..jomm layan..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tapah, saiz sederhana
3 cawan rebung jeruk
5 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
6 biji limau kasturi, perah jusnya
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/2 cawan cili padi kampung
3/4 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tapah disiang, cuci dan perap dengan jus limau kasturi dan garam semalam 10 minit, cuci kembali, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama rebung jeruk, serai titik dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak sekejap atas api hingga mendidih.
  2. Tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana hingga ikan masak. Tuang pati santan, tuang jus limau kasturi dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api kecil, dan kacau sekali kala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Biar 1 - 2 jam untuk mendapar rasa yang lebih mesra. Hidangkan..