IKAN MASAK CUKA

Tags

Ikan Masak Cuka

Dah mati idea nak masak apa, ni kira lauk main belasah ikut apa yang ada. Ikan masak cuka ni ala2 masak acar, cuma mat tak de stok timun dan lobak merah, yang ada cuma capsicum merah, hijau dan kuning dan tomato serta ikan.....Jadi apa mau bikin, gua belasah jee beb, janji boleh makan....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping hirisan ikan tenggiri*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
1/3 biji capsicum merah, didadu
1/3 biji capsicum kuning, didadu
1/3 biji capsicum hijau, didadu
1 biji tomato, didadu kasar
5 biji cili padi, diketuk
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
3/4 cawan cuka makan
1 biji bawang besar, belah 4
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap ulas
1/2 inci halia, dimayang halus
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
2 biji buah pelaga*
4 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
4 camca besar gula
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan digoreng hingga garing, angkat dan toskan. Tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan minyak. Tumis rempah tumis hingga harum, masukkan udang kering, halia dan bawang putih, masak hingga layu. Tuang cuka makan dan masukkan gula, masak hingga pekat.
  2. Tambah garam dan masukkan bawang besar, cili padi dan capsicum merah, hijau dan kuning. Gaul rata. Bila pekat, masukkan ikan dan tomato tadi, gaul rata. Rasa dan tambah garam jika perlu.
  3. Masak sekejap dan boleh angkat. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man....Makan dengan nasi minyak pun sedap u!....