GULAI JANTUNG PISANG

Tags

Hari ni masak jantung pisang, mat saja2 letak tempoyak, bagi yang tak makan tak payah lah letak, dan rasa dia masih lagi mengancam maut uuu!!!!

Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang nipah
10 - 15 ekor udang sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 camca besar tempoyak (optional)
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1 cawan pati santan
1 genggam cili padi (boleh kurangkan)*
2 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam*(*ditumbuk hingga lumat)
Sedikit air

Cara membuatnya :-)

  1. Kupas jantung pisang sampai jumpa bahagian cerah dan lembut. Belah 6 dan celur 3 minit, toskan. Bersihkan udang, lumur garam dan biar 10 minit, cuci kembali dan toskan.
  2. Dalam belanga, masukkan udang, bahan2 tumbuk, tempoyak dan sedikit air (anggaran 3/4 cawan) gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
  3. Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan masak sekejap. Boleh angkat dan hidangkan bersama nasi hangat..