LEPAT PISANG

Lepat Pisang
Salam sejahtera untuk semua, selamat pagi, dah sarapan ke?...Jom makan lepat pisang, ala kuih biasa yang selalu orang2 kampung buat, maklumlah kat kampung benda2 macam ni mudah didapati, pisang ada tanam sendiri, kelapa pun sendiri punya (tapi kan untuk lepat ni, guna kelapa beli..hehehehe), kalau kita fikirkan orang2 melayu ni makanan mereka mudah, ikut apa yang ada di sekeliling mereka. Pucuk ubi, pucuk paku, pisang muda, jantung pisang dan macam2 benda semua kita boleh buat lauk-pauk yang istimewa..betul tak?....


Lepat Pisang
Lepat pisang kali nie, bonda mat yang buat. Feberet abah den lepat pisang ni (dan juga lepat ubi, naga sari dan segala2 jenis lepat...). Tidak menggunakan gula pasir, sebab pisang tu sendiri dah manis, cuma tambah sedikit gula melaka sebagai pemangkin rasa. Kelapa parut dicampur sebagai penambah rasa lemak2 pada lepat ini....ok ni resipinya...

BAHAN - BAHANNYA :-)
700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
70 g gula melaka, dihancurkan
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
  2. Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
  3. Kukus atas air mendidih selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi....