ROJAK TEPUNG

Tags

Rojak Tepung
As'laikum semua, selamat petang Rabu, cuaca kat Sedenak ni mendung dan sat tadi hujan lebat u. Hari mat buat rojak tepung, resipi ambik kat blog "Hana" yang nun jauh di negara Jepun...Pstt dia tu jawaa kooo, tah2 cakap jepun pun ada munyi "jowo"..ahak, ampunn Hana!!.. Mula2 dulu mat ingat rojak tepung tu apa lah.. rupanya ala2 rojak mamak.. Tapi i tell u makcik2 dan pakcik2 semuaa!!!, sedap tau rojak ni..Sesuai untuk bulan puasa akan datang ni...dah lah budget murah, jadinya pun muai (banyak)...jadi memang berbaloi-baloi gitu..tul tak Hana?...

Rojak Tepung
Lagi satu kan rojak ni kira versatile, kalau letak mee, dah jadi rojak mee, kalau campur ayam dah jadi rojak ayam (ambik dari blog hana...dia tulis macam tu)... Lagi satu lupa nak cerita, projek buat rojak ni dimulakan sebelum jam 9 pagi tadi, sebabnya mula dari jam 10 pagi hingga 5 petang, kawasan kampung kami tak dak letrik, depa buat penyelenggaran. Tu jelah ceritanya tak delah bes sangat kan... Ok semua jom semak resipi...

BAHAN-BAHAN KUAH :-)
10-15 tangkai cili kering
40 g kacang tanah, goreng dan kisar halus
60 g biskut tawar, kisar halus (susah2. guna biskut cream cracker jee)
3 camca besar gula melaka
6 - 7 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1 biji bawang besar*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

BAHAN-BAHAN TEPUNG (CUCUR) :-)
2 cawan tepung gandum
1 camca besar (rata) yeast segera
3 camca teh gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit@pewarna kuning
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Timun, dihiris
Sengkuang, dihiris
Tauhu, goreng dan dihiris
Telur, rebus, goreng dan belah
Tempe, goreng dan potong
Kentang, rebus empuk, goreng dan belah
Salad, dikerat2
Ayam goreng, dipotong2 (optional)
Mee kuning, dicelur (optional)
Kangkung, dicelur (optional)
Taugeh, dicelur (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK TEPUNG (CUCUR) :- Satukan semua bahan2 cucur, kecuali air, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Seperti bancuhan cekodok. Perap 1 jam, kemudian goreng seperti cekodok biasa dalam minyak panas, hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Buat hingga siap.
  2. UNTUK KUAH :- Cili kering dicuci bersih dan toskan, biar air pada lada tadi kering. Goreng dalam minyak panas hingga harum, jangan lama2 nanti hangus. Kisar lada tadi bersama bahan yang bertanda (*) hingga halus. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar tadi hingga harum, masukkan air dan biar mendidih. Tambah kacang kisar, biskut kisar dan gula melaka. Kacau rata dan parasakan dengan garam secukupnya. Tambah sedikit lagi gula pasir, sebab kuah rojak ni memang manis2 pedas.. Masak hingga pekat sedikit. Matikan api.
  3. UNTUK ROJAK TEPUNG :- Cucur tadi dipotong sederhana besar, letak dalam bekas sesuai bersama bahan2 lain. Tuang kuah secukupnya dan gaul rata2. Hidangkan segera...Nikmatilah dengan sepenuh jiwa dan raga untuk mendapat kesan yang lebih sempurna....hehehehe....