Tomato Cream Tart, mat dapat resipi ni dari buku masak "Irresistible Pastry" oleh Alex Goh, rasa lemak dan berkrim dia memang unik....Mat cuma modifey sikittt jeek...
Jadi oleh kerana minggu malas dan minggu "marah2" dah hampir tamat, mat pun cuma lah merajinkan diri mencuba....Tidak mengecewakan laahh!!
Bahan Pastri :-)
250 g tepung halus (mat guna tepung gandum)
150 g mentega
1 camca besar gula aising
Sedikit air ais
Bahan Krim Tomato :-)
150 g mentega, pada suhu bilik
70 g tomato sos
1 camca besar sos cili
1/4 camca teh All Purpose Seasoning (seperti gambar di bawah)
1/2 camca teh "Mustard"
1/2 camca teh serbuk lada sulah
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Cara membuatnya :-)
- PENYEDIAAN DOH :-) Satukan tepung, gula aising dengan mentega, gaul ramas hingga hingga menjadi seakan2 serbuk roti, masukkan sedikit air, terus menggaul sehingga menjadi doh. Balut doh dengan plastik cling dan sejukkan 20 minit.
- UNTUK KULIT TART :-) Keluarkan doh, ambil secubit doh dan tekan pada acuan tart kegemaran. Kemaskan lebihan kulit tart supaya kelihatan kemas, cucuk2 permukaannya dengan garfu. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 15 minit. Bergantung pada oven masing. Bila masak, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan.
- UNTUK KRIM TOMATO :-) Satukan semua bahan untuk krim tomato dan putar hingga sebati dan berkrim. Masukkan ke dalam piping beg yang dipasang muncung bintang. Paipkan dalam kulit tart tadi, buat hingga siap dan hias dengan sedikit hirisan daun sup sebelum dihidangkan...