Masak asam pedas ikan dengan nenas..........rasa2 mat resipi dah bagi dulu, tapi tak pelah kita ulang tayang balik yeaa resipi dia...
Bahan-Bahannya :-)
3 ekor ikan kembung atau selar besar
1/2 biji nenas madu yang masak ranum
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumbuk :-)
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 cm hirisan lengkuas
1/2 cm hirisan halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
Cara membuatnya :-)
- Ikan disiang, cuci bersih dengan perahan jus lemon dan garam, toskan. Kalau ikan besar kerat dua. Nenas dibelah, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
- Dalam periuk, panaskan kurang lebih 1/4 cawan minyak dan tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan nenas dan kacau goreng hingga nenas sedikit lembut. Tuang air (kurang lebih 700ml) atau mengikut keperluan. Biar mendidih.
- Masukkan ikan dan bila mendidih, yuang jus asam jawa dan garam dan sedikit gula. Masak 2 - 3 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat...