BAKE POTATO & CHEESE FRITTATA

Tags

Benda ni agak baru juga bagi mat, maklumlah kami biasa bedal resipi local dan more to asian taste sahaja...Mula2 tengok resipi kat dapur kak ummi...pas tu semalam merayau2 tak tentu hala kat dapur kak jun, nampak lagi, tapi dia boh dalam ramekin...manyakkk cute woooooo!!!

Jadi mat pun buat juga dalam ramekin ala2 datin jun..ahak kita pinjam idea lah ni (bukan tiru ekk!!)...resipi seperti dibawah, mat cuma buat 1/2 resipi saja....Malas nak tulis laa, kita "kopi paste" kak jun nya jelahh....hehehe terima kasih!!!

Bahan-Bahannya :-)
4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
4 biji telor - pukul sikit
1/2 cawan cincangan daging (boleh ganti dgn sosej)

1 biji tomato - dadu
2 labu bawang besar (sederhana) - hiris nipis
1 sudu besar hirisan daun parsley /daun sup n bawang
1 cawan parutan cheddar cheese

Cara Membuat :-)
Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang 7 x 7 x 3 cm (jun guna ramekin..)Parut kentang, dan perah buang sikit airnya. Campurkan semua kentang, telor, sausage, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.