NASI DAGANG

Tags


Kalau ada gulai ikan tuna, mesti ada nasi dagang...Ini pun resipi dari buku "Norzailina Nordin". Rupanya tak de lah susah sangat buat dia...cuma mat ada buat sedikit jee adjustment pada santan dia....harap maaf yeaa kak lina....



Mat buat 1/2 dari resipi dibawang nie.......

Bahan-Bahannya :-)
800 g beras siam*
200 g beras pulut*(*digual bersama, cuci dan rendam 4 jam)
10 ulas bawang merah, dihiris halus
2 cm halia, dihiris halus
1 camca besar halba
500 ml santan
1 camca teh garam
Sedikit gula

Cara membuatnya :-)

  1. Campur garam dan gula bersama santan, kacau rata. Gaul bersama halba, hirisan halia dan hirisan bawang merah. Ketepikan.
  2. Toskan beras dan kukus 15 minit. Kemudian bilas beras dengan air biasa dan kukus lagi 10 minit.
  3. Alih beras dalam bekas besar, gaul bersama santan dan campuran halba tadi hingga rata. Kukus kembali hingga betul2 masak (kurang lebih 15 minit). Boleh dihidangkan bersama gulai ikan tuna dan pajeri bombay....