Semalam kan jalan2 kat MyResipi. Sekali ternampak apam gula melaka resipi dari "Che Iza", menarik dan mudah. Rasa pun sedap laahhh, sesuai dengan tekak melayu kita....
Bahan-Bahannya :-)
1 cawan air*
1/2 cawan gula melaka*
1 helai daun pandan*
3 camca besar gula pasir*(*dimasak hingga larut, tapis dan sejukkan)
2 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
3/4 cawan air
Secubit garam
Kelapa parut putih secukupnya digaul bersama sedikit garam
Cara membuatnya :-)
- Campurkan semua bahan2 diatas kecuali kelapa parut, kacau hingga sebati dan tidak berbintil2. Perap 1 jam.
- Panaskan kukusan, lenser loyang dengan sedikit minyak, tuang adunan apam, biar 5 minit dan kukus 35 - 40 minit. Biar sejuk sebelum dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut putih.