ASAM DAGING BELIMBING

Tags

Asam Daging Belimbing

Baki daging yang masak kurma ala india tu mat masak asam dengan belimbing....Boleh tahan u, rasa ala2 asam pedas Melaka (agaknya laa, orang2 Melaka komen skit yeaa lepas nihh!!)...

Bahan Utama :-)
500 g daging lembu, potong sederhana besar, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1/2 cawan jus asam jawa
10 - 15 biji belimbing buluh, belah dua tapi jgn putus
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan kasar
1 camca teh lada hitam
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan2 kisar, tumis hingga wangi, masukkan cili kisar dan goreng hingga cili garing. Masukkan daging dan gaul rata, kecutkan daging dengan rempah. Tuang air secukupnya untuk melembutkan daging. Biar mendidih.
  2. Masukkan daun limau purut dan renihkan hingga daging lembut. Tuang jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga mendidih, kacau rata. Akhir sekali masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Sesuaikan rasa dan jika kurang garam tambah sedikit lagi. Jika ingin kuah lebih, boleh tambah air....