Mat hari ni cuba2 buat kuih lompang, tak pernah buat ni lah 1st time cuba. Mat guna resipi "zara_klate" dari MyResipi.com. Mat buat 1/2 dari resipi dibawah dan menghasilkan 25 - 30 biji kuih bergantung pada saiz acuan. Mat guna cawan cina kecil yang selalu mereka buat "offering" tuu...
Bahan-Bahannya :-)
250 g tepung beras*
120 g tepung ubi*(disatukan dan diayak)
1 cawan air kelapa
3/4 cawan air
1 cawan gula*
1 cawan air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga larut dan biar sejuk sedikit)
Pewarna makanan mengikut kegemaran
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata
Cara membuatnya :-)
- Panaskan kukusan. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Ketepikan.
- Masukkan tepung tadi dalam satu bekas, tuang air kelapa, air dan juga air gula. Kacau hingga rata dan tapis. Letak pewarna kegemaran dan kacau hingga sebati.
- Panaskan acuan sekejap dalam kukusan. Tuang bancuhan kuih 3/4 penuh. Buat hingga siap dan kukus 10 - 15 minit. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
- Hidangkan bersama kelapa parut tadi.....