SINGGANG BEREMPAH

Tags

Singgang Berempah

Ini lauk paling mat suka, dah lah senang, sedap dan harum pulak tu, lepas makan body jadi hangat dan rasa macam ber"asap" u...hehehehe!!!

Bahan Utama :-)
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yang digemari)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan

Bahan Tumbuk :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh dihidangkan....