Ini lauk paling mat suka, dah lah senang, sedap dan harum pulak tu, lepas makan body jadi hangat dan rasa macam ber"asap" u...hehehehe!!!
Bahan Utama :-)
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yang digemari)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan
Bahan Tumbuk :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
Cara membuatnya :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
- Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh dihidangkan....