HOME MADE SARDINE

Tags

Home Made Sardine

Pernah cuba buat "sardine" sendiri?....Mat pun dah lama sangat nak mencuba, baru hari nie digerakkan Allah.....Tapi cuma satu lah, sesiapa nak mencuba,"MESTI" ada periuk tekanan @ pressure cooker di rumah masing2 yeaa. Mat guna ikan tuna, nak guna ikan kembong pun ok juga, kalau tamban sardine yg besar2 lagi lah sedap. Yang pasti hasil sardine ni tak jauh beza dari yang dijual dalam tin, tulang2 ikan tu pun semua lembut dan boleh dimakan. Resipi asal dari sorang sahabat pada abang mat....Terima kasih diucapkan pada "Cikgu Aman", Batu Pahat...Johor.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
  4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
  5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.