ROTI MARBLE

Roti Marble

Salam maulidur rasul untuk semua umat islam seluruh alam dan selamat sejahtera...Ini projek tertangguh, sebelum ni mat dah buat, tapi ragi yang mat gunakan bermasalah, habis roti tak naik, dok macam tu jee, selonggok!!!....Malas nak ingat2, sebab boleh menyebabkan mood merudum serta merta........

Roti Marble

Tapi hari ni mat dah ada stok ragi baru, tu pasal roti guaa naik gebu sekali, tak daa meragam sikit punn tauu....Tapikan satu jelah, corak marble dia tu macam kurang kenan sikit, tak daa macam rupa batu marmar langsung, macam tulisan "siam" ada lahhh. Resipi asal dari "Onigiri".

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 g tepung roti
50 g tepung gandum
1 camca besar mentega
140 - 150 ml susu segar
1 camca teh yis
2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh bread improver
1 camca besar serbuk kokok + sedikit air, jadikan pes (mat tambah 1/2 camca teh coklat emulco



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh yis dengan sedikit susu (anggaran 50 ml), larutkan dan biar sekejap. Satukan tepung roti, tepung gandum, bread improver, garam dan gula, kacau rata. Tuang bancuhan yis dan gaul sambil dituang baki susu segar sedikit demi sedikit, hingga adunan menjadi doh.
  2. Tambah mentega dan uli hingga doh menjadi kenyal dan elastik. Bulat2kan doh, letak dalam bekas, dan tutup dengan cling film. Biar 40 minit, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 3 bahagian yang sama besar.
  3. Satu bahagian digaul bersama pes koko tadi dan uli hingga warna sekata (jika perlu tambah sedikit tepung roti). Canai doh tadi, biar sama saiz dengan 2 bahagian doh tanpa warna. Balutkan doh coklat hingga tidak kelihatan. Canai sedikit dan potong kepada 3 bahagian.
  4. Buatkan simpulan tocang pada doh tadi, dan alihkan ke dalam tin berukuran (9 x 4 x 3) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Biarkan naik 2 x ganda (kurang lebih 1 jam).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing. Sapukan mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong...