IKAN SAMBAL KANTAN

Tags

Ikan Sambal Kantan

Tekak ni masih rasa tak tentu hala, tatau nak makan apa yang sedap, hari ni try masak sambal ikan, tapi sambal tu lain dari sambal biasa dan ikan pun mat guna ikan "sebelah"....Betul ke mengikut sejarah ikan sebelah ni terjadi semasa nabi Allah Musa membelah laut dan ikan tu turut terbelah dua?...wallah hualam, kalau sesapa tau boleh lah berkongsi yea....Selain ikan sebelah, ikan bawal pun sedap atau apa2 ikan yang banyak isi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan sebelah saiz sederhana (nak guna ikan bawal pun ok)
1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh lada hitam serbuk
Sedikit garam
1 biji limau nipis, perah jusnya
2 camca besar sos cili
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos ikan (nampla)
1 camca besar gula
1 biji tomato, dicincaang
1 kuntuk bunga kantan, dihiris halus (utk ditabur)
Garam secukup rasa

A(tumbuh halus)...
1 kuntum bunga kantan, dihiris
1 batang serai hiris halus
1 biji bawang besar, potong kecil
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis halia
1/2 inci belacan, dibakar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Perap bersama serbuk kunyit, lada hitam tumbuk dan sedikit garam selama 5 minit, kemudian goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan letak dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan tomato dan kacau hingga tomato layu, tambah sos cili, cili kisar dan gula. Masak hingga garing dan terbit minyak.
  3. Perasankan dengan garam dan gula secukup rasa, tambah jus limau nipis dan gaul rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang sambal tadi atas ikan goreng, ratakan dan tabur hirisan bunga kantan. Hidangkan segera bersama nasi hangat.