GULAI SIPUT SEDUT

Gulai Siput Sedut

Tau tak nak memasak siput sedut ni satu pekerjaan yang agak leceh, nak cuci siput, pastu nak potong "montot" dia lagi..pastu cuci lagi bersih2 menggunakan tapis, untuk mengasingkan serpihan2 halus kulit siput tu. Yang bestnya masa makan, bukan je bising tapi meriah u dengan bunyi ala2 orang bertukang....Dulu2 mat dah pernah masak dalam n3 terdahulu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg siput sedut
1 cekak pucuk ubi
1 cawan pati santan*
1 liter santan cair*(*dari sebiji kelapa parut)
1 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
Garam dan sedikit gula

A... (KISAR HALUS)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
5 biji cili padi (optional)
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siput dicuci hingga bersih, potong sedikit bahagian hujungnya. Letak dalam tapis dan cuci lagi untuk mengasingkan sepihan kulit siput, kemudian toskan. Pucuk ubi diasingkan tangkainya, cuci dan ramas hingga sedikit layu, perah dan toskan.
  2. Dalam periuk masukkan bahan kisar "A", serai, asam gelugor, pucuk ubi yang diramas tadi dan siput. Gaul hingga rata dan masak hingg pucuk ubi layu.
  3. Tuang santan cair dan masak hingga pucuk ubi lembut (kalau perlu tambah sedikit air), tuang pati santan dan masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Masak sekejap sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan panas bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin goreng.....Mesti bising dengan bunyi "nyot2" masa makan tuu...awwww seksi u!!!...