LEMAK CILI PADI IKAN SALAI

Tags

Lemak Cili Padi Ikan Salai

N3 masak lemak cili padi ni ni rasanya dah banyak kali masuk blog..Tapi dah blog kita sendiri kan..jadi berapa kali pun koo nak letak..sapa ada kesahhh...Macam biasa ikan tu, ikan "haruan"..sejenis ikan air tawar yang mempunyai unsur2 perubatan baik untuk wanita atau lelaki. Sangat elok untuk mempercepatkan proses pembaikkan sel pada mereka yang baru lepas mejalankan operation. Kalau arwah nenek mat dulu, masa dia duduk di Rembau, lepas balik dari sawah, dia pi menjala dan dpt ikan haruan atau keli, terus siang, cuci bersih dan salai. Then masak lemak cili padi. Bahan2 mentah semua kutip kat sekitar rumah je, macam kelapa, kunyit dan daunnya@serai, cili padi dan limau kasturi....Senang kan macam tu...tak stress!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan haruan sederhana besar
7 - 8 biji belimbing buluh
2 helai daun kunyit, disiat
300 ml pati santan
800 ml santan kemancar (santan cair)
Garam dan secubit gula
7 - 8 biji limau kasturi, ambik jusnya
1/2 cawan cili padi*
1.5 inci kunyit hidup*(ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siang ikan haruan, potong sederhana besar, cuci bersih2 dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, hingga rata. Panggang ikan tadi atas api bara hingga masak pada kedua2 bahagian (mat panggang hingga garing)...
  2. Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk halus dan tuang santan kemancar (santan cair), kacau dan didihkan. Masukkan ikan dan juga daun kunyit. Tambah santan pekat dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.
  3. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan juga belimbing buluh tadi. Masak sekejap dan rasa, jika ok beleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...