MARIAH KARI

Tags

Mariah Kari

Mesti ada yang hairan, sambil geleng2 pala..lepas tu angguk2 pulak...Pelik kan, nama kari ni ala2 nama penyanyi barat yang seksi tuu, "Mariah Carey"...tapi hakikatnya ia sejenis kari tanpa santan...Mat dapat resipi ni dalam majalah Jelita dulu2...tak perasan tahun bila. Tapi sedap dan sesuai dimakan bersama nasi, roti dan sebagainya..Mat guna kepala ikan jenahak, kalau nak guna ikan tenggiri boleh, udang boleh, sotong punn boleh..ikut suka tekak memasaing yeaa...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kepala ikan jenahak (kurang lebih 1 kg)
1 biji terung bulat
6 - 8 biji kacang bendi muda, cuci dan toskan (jgn kerat)
2 biji tomato
2 biji cili merah
1 cawan jus asam jawa
Air secukupnya
2 camca besar cili kisar*
3 camca besar rempah kari ikan*
1/2 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci belacan, dibakar
1 inci kunyit hidup

BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kepala ikan dibersihkan, dan potong sederhana besar, cuci lagi dan toskan. Terung dibelah 2 dan potong 4 bagi setiap belahan, rendam dalam air yang ditambah disedikit garam. Tomato dibelah 2 untuk setiap biji. Cili merah dibelah dua tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan tumis hingga layu, masukkan bahan kisar dan kacau rata. Tambah bancuhan rempah kari (*)...dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 800 ml) dan biar mendidih.
  3. Masukkan kepala ikan dan terung. Tuang jus asam jawa, kacau dan biar mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Masak hingga ikan masak dan terung lembut sedikit. Masukkan belahan cili merah, bendi dan tomato tadi. Biar mendidih.
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi atau apa sahaja makanan kegemaran anda, resipi asal dia ada tulis, kari ni boleh dimakan bersama mee hoon...