As'laikum semua... Maaf lah terlewat sikit masuk n3 masak2 untuk hari ni, maklumlah sejak2 ni mat sibuk sedikit....sibuk sebab apa...hmmm..."rahsiaaa"...hehehe...Ok hari ni kita masak ayam cencalok..khas dari dapur peranakan cina Melaka. Memang unik dan sungguh lah menyelerakan u! (bagi penggemar cencalok)...Makan dengan bubur pun sedap!!.....
Masakkannya agak ringkas dan tidak terasa sangat ketajaman "cencalok". Rasa mat lah kan, kalau kita ganti dengan udang dan letak pulak petai...Haiyoo, boleh pingsan sehh!...Ok sebelum tengok resipi, ada pantun duluu....cewahhh!!!
Bunga kemboja mekar di halaman,
Disunting indah dalam jambangan,
Ayam cencalok makanan peranakan,
Sekali rasa, neo lalu pun luu tak perasan
Disunting indah dalam jambangan,
Ayam cencalok makanan peranakan,
Sekali rasa, neo lalu pun luu tak perasan
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
600 g dada ayam, potong sedernana kecil
1/2 cawan cencalok, toskan airnya
3 helai daun limua purut
1/2 cawan jus asam jawa
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
2 camca besar gula
2 biji cili merah, hiris
2 biji cili hijau, hiris
8 biji bawang merah*
2 cm kunyit hidup*
3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
Garam (jika perlu)
1 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
- Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
- Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.