As'laikum semua, selamat petang..tengah buat apa tu...Semalam singgah di dapur kak CT Delima, ternampak dia buat kuih bakar labu @ bingka labu.. Dulu2 mat pernah juga buat, tai dah lamaaaa....Memandangkan stok labu kat rumah ni punyalah banyak, mat pun buat jugalah kuih bakar labu ini....Resipi ni kalau sesapa suka manis boleh tambah kuantiti gula dia ye...Yang ni rasa dia manis "ala2" saja.....
Lepas tukan yang paling mat teruja menghidangkan kuih dalam tea set kangkung lama keluaran dulu2....nampak klasik kan....Kalau sesapa yang ada tu, boleh lah guna untuk hidangan minum petang... Resipi ni mat pernah letak dulu2 di MyResipi...dan ada gambar langkah demi langkah dia kat sana...boleh lihat disini......
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
Lepas tukan yang paling mat teruja menghidangkan kuih dalam tea set kangkung lama keluaran dulu2....nampak klasik kan....Kalau sesapa yang ada tu, boleh lah guna untuk hidangan minum petang... Resipi ni mat pernah letak dulu2 di MyResipi...dan ada gambar langkah demi langkah dia kat sana...boleh lihat disini......
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.