LEMAK CILI PADI REBUNG & UDANG

Tags

Lemak Cili Padi Rebung & UdangAlign Center
As'laikum dan selamat petang semua...Jom makan lemak cili padi rebung dengan udang. Kalau nak guna daging salai pun sedap, atau pun perut tuala. Rebung tu kalau nak lagi kick kena lah rebung jeruk yang bau "bacin" tuu...Amaran harus dikeluarkan yea, resipi ini tidak sesuai untuk kanak2 (dan segelintir orang dewasa) juga tidak sesuai jika hendak menghadiri majlis2 rasmi...Bukan apa, bau "kick" si rebung jeruk itu very the power rangers u!!..melekat kat celah2 kuku....sapa nak jawab kalau ada sesapa salam pastu cium tangan kita!, ada pulak yang pitam lepas tu....Ok jom semak resipi yang mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g udang saiz besar, dibersihkan
700 g rebung jeruk, cuci dan toskan
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam dan secubit gula
3/4 cawan cili padi kampung (cili yang warna hijau)*
1 inci kunyit hidup tua*
1/2 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam belanga, satukan rebung, bahan2 tumbuk halus, serai titik, udang dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak atas api hingga mendidih, kecilkan api.
  2. Kemudian tuang pati santan, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Tambah secubit gula dan garam (jika perlu) dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man....