MUFFIN PANDAN KELAPA

Tags

Muffin Pandan Kelapa
As'alikum semua, selamat petang...dah minum petang ke?...Rasa2nya dah lama tak buat muffin, hari tu terbaca kata2 "kak ct delima" kat chatbox, kalau tak silap mat pasal mat dah lama tak buat muffin...Jadi hari ni dengan gagah perkasanya, patik membuat muffin untuk minum petang. Muffin hari ni adalah hasil olahan dari resipi2 lepas, tapi dijamin tidak mengecewakan......

P1140035
Hari ni mat buat "muffin pandan kelapa"....sedap, lemak dan harum dengan gandingan bau pandan dan kelapa kering. Teksturnya lembut dan bila makan ada rasa lemak2 kelapa, tapi tak delah berhampas...Kalau plan nak buat muffin apa kata cuba yang ni......Ok jom kita skodeng bahan2nya dan cara membuatnya..... Eh!, lupa nak habaQ, resipi ni dapat 18 ketui muffin comeyy..kalau hang pa guna muffin cup yang besaQ, dapat sikit laaa.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2 biji telur gred A
80 g gula halus
150 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 g kelapa kering
1 camca besar serbuk santan
1/4 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....