NYONYA KERABU TELUR

Nyonya Kerabu Telur

Salam sejahtera untuk semua, dah makan tengah hari ke?...Macam dah lama kan tak masukkan n3 baru, selain masa tidak mengizinkan, menu pun jenis biasa saja, kalau letak pun semua jenis masakan ulang tayang....mana bess...betul tak, kang orang tengok balik2 masak singgang ikan, asam pedas, sambal tumis dan sayur2....boringggg!!!!...

Nyonya Kerabu Telur
Hari ni selain mat masak singgang ikan, sambal tumis (resipi ulangan lagii!!)..ada juga mat sediakan satu resipi ringkas dan mudah, tapi sedap u...tak caya nanti boleh cuba yeaa...Nyonya kerabu telur, ala2 resipi kerabu biasa tapi ada sentuhan nyonya peranakan, biasalah depa ni kan kaki mengubahsuai makanan....Kira hidangan ni kalau buat untuk pelengkap satu2 hidangkan pun elok benar...Ada kerabu ni, ikan goreng dan nasi hangat sudah memadai...jimat belanja kann!!!.... Ok sebelum tu nak pantun dulu....

BATIK DATANG DARI JAWA
ELOK DIPAKAI SI ANAK DARA
HIDANGAN ENAK MENGGUGAT JIWA
KERABU TELUR PEMBUKA SELERA

BAHAN - BAHANNYA :-)
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan
5 - 6 biji cili padi
1 genggam pucuk kesom (laksa leaf)
4 - 5 biji limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
2 biji cili merah*
4 biji cili padi*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur didadar satu persatu, kemudian gulung dan hiris, tomato, dibuang biji, dan hiris halus, bunga kantan dihiris halus, bawang besar dihiris halus, cili padi dihiris kecil begitu juga dengan pucuk kesum. Satukan semuanya dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam no 1 dan gaul rata2. Tambah garam dan gula secukup rasa. Perahkan jus limau kasturi secukupnya. Seimbangkan rasa, mesti ada rasa, masin, manis, masam dan pedas.
  3. Hidangkan segera bersama nasi hangat, ikan goreng dan ulam2, jika suka.....