Salam sejahtera untuk semua, apa menu berbuka hari nie, mesti ada macam2kan, maklumlah bulan2 puasa ni ada tu mata jadi 3 - 4 lapis u, pulak2 yang pi bazar ramadhan. Ok hari ni mat buat satu resipi dari Vietnam yang diberi nama "Cha Gio" atau popia Vietnam. Sebelum tu mat nak ucapkan ribuan terima kasih pada kak "Mulan" atas kesudiannya memberi mat kulit popia vietnam yang khas diterbangkan dari negara tersebut. Kulit popia tu memang unik dan lain dari yang lain, ianya bukan macam kulit popia biasa tapi berbentuk jaringan halus (ala2 roti jala).....
Lagi satu keunikkan popia nie, ialah inti dia, memang mewah dengan benda sedap dan boleh menambah mutu "kolestrol" dalam body memasing..ahaks, hambik kooo!!!...Tapi isi dia unik sebab ada ubi keladi parut digaul sekali selain isi udang dan ayam..Resipi pun mat ambik dari blog kak mulan, tapi kita buat sukatan yang sesuai lah, memandangkan blog kita ni blog main masak2, tak gitu...Terima kasih sekali lagi ku ucapkan pada kak mulan.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
100 g isi udang, dicincang halus
150 g isi ayam, dicincang halus
5 batang crab stick, dihiris halus
1 biji bawang besar, cincang halus
1 pokok daun sup, cincang halus
1 pokok daun bawang, cincang halus
4 ulas bawang putih, cincang halus
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1 cawan parutan ubi keladi
1 biji telur
Garam dan secubit gula
Kulit popia Vietnam secukupnya (seperti gambar dibawah)
BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 camca besar sos ikan
1 1/2 cawan gula pasir (agak2)
1/2 cawan cuka makan
CARA MEMBUATNYA :-)
Lagi satu keunikkan popia nie, ialah inti dia, memang mewah dengan benda sedap dan boleh menambah mutu "kolestrol" dalam body memasing..ahaks, hambik kooo!!!...Tapi isi dia unik sebab ada ubi keladi parut digaul sekali selain isi udang dan ayam..Resipi pun mat ambik dari blog kak mulan, tapi kita buat sukatan yang sesuai lah, memandangkan blog kita ni blog main masak2, tak gitu...Terima kasih sekali lagi ku ucapkan pada kak mulan.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
100 g isi udang, dicincang halus
150 g isi ayam, dicincang halus
5 batang crab stick, dihiris halus
1 biji bawang besar, cincang halus
1 pokok daun sup, cincang halus
1 pokok daun bawang, cincang halus
4 ulas bawang putih, cincang halus
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1 cawan parutan ubi keladi
1 biji telur
Garam dan secubit gula
Kulit popia Vietnam secukupnya (seperti gambar dibawah)
BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 camca besar sos ikan
1 1/2 cawan gula pasir (agak2)
1/2 cawan cuka makan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul rata semua bahan2 di atas kecuali keladi dan kulit popia, hingga rata dan sebati, kacau secara sehala sehingga mendapat adunan yang anjal. Masukkan keladi parut dan gaul rata. Ketepikan (nak senang, guna food processor). Ketepikan.
- Ambik sehelai kulit popia vietnam (rupa macam roti jala), dengan menggunakan tuala lembap, tutup kulit popia tadi untuk 30 saat - 1 minit, hingga ianya sedikit lembut dan mudah digulung.
- Isikan 1 1/2 camca teh inti, bentukkan memanjang dan gulung seperti popia biasa, dan sapu sedikit telur dibahagian hujungnya supaya mudah melekat. Buat hingga siap. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keperangan, jangan guna api besar, nanti inti tak masak. Hidangkan bersama sos cili*..
- SOS CILI* - Kisar cili merah dengan bawang putih hingga hancur, tuang dalam periuk dan tambah gula pasir, garam dan sos ikan. Masak hingga mendidih dan tambah cuka makan. Perlahankan api dan terus memasak hingga pekat.