LEMAK SIPUT SEDUT

Lemak Siput Sedut
Yessss...lauk siput lagi, dah tentu lauk ulangan, bes tau masak lauk ulang tayang ni. Tapi minta maaf lah yea pada yang tak makan siput sedut. Tau tak siput sedut ni ada 2 jenis, satu yang kat air masin, lagi satu jenis dok kat air tawar. Di kampung mat (Sedenak) di sungai dekat dengan kebun kami, pernah dulu mat nampak siput sedut air tawar, mengikut sejarahnya, dulu kat sini tak de siput sedut sungai, arwah nenek mat masa dia duduk Rembau dulu, telah membawa pulang "benih" siput sungai dari sana ke kampung kami menetap sekarang ni. Dia campak kat sungai tu dan hingga sekarang keturunan siput tu masih wujud..itu cerita orang dulu2...wallah hualamm.....Tapi secara jujurnya, mat sendiri tak pernah makan siput sedut sungai....hehehe..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1.2 kg siput sedut, cuci bersih
1 mangkuk terung pipit (atau terung "palembang")
2 helai dun kunyit, disiat
800 ml santan cair
400 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
1 biji bawang besar*
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras*
3/4 inci belacan, dibakar*(*kisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siput dipotong sedikit hujungnya (anggaran 3 senggan pada kulit siput). Cuci kembali dan toskan. Terung pipit diasingkan dari tangkai dan buahnya, cuci bersih dan toskan. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, masukkan siput, terung pipit dan bahan kisar halus, gaul rata dan tuang santan cair. Masukkan asam gelugor dan didihkan atas api. Masak hingga terung lembut.
  3. Tambah santan pekat dan kacau rata. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan daun kunyit, masak sekejap lagi dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas...