ROTI SOSEJ BERKEJU

Roti Sosej Berkeju
As'laikum semua, selamat petang, mesti semua tengah sibuk di dapur dan ada yang tengah gedek2 kat bazar ramadhan. Hari ni mat macam kehabisan idea lah nak masak apa, jadi tadi siang tengok bahan2 untuk buat roti semua ada, dan kebetulan sosej pulak memang ada simpan dalam freezer, jadi projek roti sosej gulung pun bermula....Terima kasih pada Breadmaker ku yang telah banyak berjasa....Resipi ni mat pernah buat dulu dan letak kat n3 lepas, asas dohnya dari Chef Norzailina Nordin.....

Roti Sosej Berkeju
Kejadian roti ni kan, memang lembut dan gebu, rasanya pun sedap tau (Weyy!!!, jgn ingat ceQ tak puasa pulak, sebab tau sedap, dulu2 dah pernah buat!!!)...Jadi, sesapa yang rasa macam rajin dan tatau lah nak buat apa kan, boleh lah mencuba....Untuk satu adunan doh ni boleh dapat 14 - 15 ketul roti sosej...banyak kan, tapi i tell u, budak2 memang suka makan roti nie, kalau warga "emas" ada tu geli u nak makan..ahaks....

BAHAN -BAHANNYA :-)
270 g tepung roti (high protein flour)
50 g tepung halus (tepung Hong Kong)
60 g gula halus
1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh)
2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
1 biji telur gred C
140 ml air
30 g mentega
Sosej secukupnya (mat guna sosej "Ayamas"= 14 batang)
2 keping keju cheesedale, dipotong kepada 14 bahagian sama besar



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh, masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling. Biar naik 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali sosej, ke dalam Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Sosej dicelur dan sejukkan, dibelah tengahnya buat macam poket dan masukkan1 potongan keju tadi, buat hingga siap. Canai doh dan potong supaya mendapat potongan berukuran 3 cm lebar dan 25 cm panjang. Balut sekeliling sosej. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga habis.
  3. Biarkan 45 minit sehingga doh naik. Sapu kuning telur + sedikit susu, tabur bijan dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 17 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.