As'laikum semua...dah malam (dahh pagi pungg), baru dapat nak on line dengan tenang dan dapat masukkan n3 baru. Kuih koci pulut hitam tu, bukan mat yang buat, tapi bonda ku tercinta yang membuatnya...Air tangan seorang ibu ni memang lain, rasa pun berbeza, walaupun teknik dan resipi dia kita ikut bulat2, tapi tetap ada perbezaannya...Itu lah kelebihan dan kemuliaan seorang "ibu".....
Sebenarnya gaya pembungkusan kuih koci ni ada 2-3 jenis, kebiasaan bagi kita orang2 melayu, gaya membungkus lebih kepada bentuk "bantal dan piramid. Tapi ada juga kaum peranakan membungkus seakan2 bentul kelongsong kuih abok2, dan kuih koci mereka pun ada ditambah sedikit warna biru (hasil dari perahan jus bunga telang)....tapi dari segi inti, tetap sama, guna inti kelapa...Kalau nak tengok bentul bantal, piramid dan cara2 membuatnya, boleh jengah2 disini.....
BAHAN DOH :-)
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1 cawan air
1/2 cawan santan
Secubit garam
BAHAN INTI :-)
1 biji kelapa inti (yang sedikit muda dan berkulit cerah)
1 ketul gula melaka, dipotong kecil
1 cawan gula pasir
2 helai duan pandan
1 1/2 cawan air
BAHAN LAIN :-)
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong ikut saiz sesuai
Minyak masak untuk disapu atas daun pisang
CARA MEMBUATNYA :-)
Sebenarnya gaya pembungkusan kuih koci ni ada 2-3 jenis, kebiasaan bagi kita orang2 melayu, gaya membungkus lebih kepada bentuk "bantal dan piramid. Tapi ada juga kaum peranakan membungkus seakan2 bentul kelongsong kuih abok2, dan kuih koci mereka pun ada ditambah sedikit warna biru (hasil dari perahan jus bunga telang)....tapi dari segi inti, tetap sama, guna inti kelapa...Kalau nak tengok bentul bantal, piramid dan cara2 membuatnya, boleh jengah2 disini.....
BAHAN DOH :-)
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1 cawan air
1/2 cawan santan
Secubit garam
BAHAN INTI :-)
1 biji kelapa inti (yang sedikit muda dan berkulit cerah)
1 ketul gula melaka, dipotong kecil
1 cawan gula pasir
2 helai duan pandan
1 1/2 cawan air
BAHAN LAIN :-)
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong ikut saiz sesuai
Minyak masak untuk disapu atas daun pisang
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK INTI :- Masak gula melaka, gula pasir, 1 daun padan dan air hingga gula larut. Angkat dan tapis gula tadi. Masukkan kan ke dalam kuali dan hidupkan api. Masukkan kelapa parut tadi dan baki daun pandan. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga inti sedikit kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
- UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 doh kecuali air, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan menajadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan, tambah sedikit lagi air jika perlu. Ketepian untuk 10 - 15 minit.
- UNTUK KUIH KOCI :- Ambil sekeping daun pisang tadi, sapu dengan minyak masak pada permukaannya. Letakkan secukupnya doh dan ratakan. Ambil 1 - 1 1/2 camca teh inti dan letak di tengah2 doh, cantumkan doh dan kemaskan, bungkus kemas dan letak dalam pengkukus. Buat hingga siap. Kukus 15 - 20 minit atas air mendidih. Boleh dihidangkan segera ada dingin sedikit....