SEGI TIGA EMAS

Tags

Segi Tiga Emas
As'laikum semua, salam sejahtera bagi semua umat manusia...Hari ni mat saja try buat satu resipi yang berkurun lama dalam simpanan, asal2nya kutip dalam majalah Jelita awal tahun 90an, tapi tak ingat dahh (tah2 majalah tu pun dah arwah dibaham dek anai2). Cuma yang mat ingat resipi asal dia guna isi udang yang dicincang halus. Mat pulak ganti dengan daging ayam. Rasanya benda2 macam ni budak2 suka, kalau nak buat untuk majlis hari jadi pun ok, cuma yang bijan tu kalau tak gemar tak payah leer letak....kalau ada bijan rasa dia lagi sedap, ala2 macam kacang2 sikit...

Segi Tiga Emas
Untuk pelengkap boleh lah dimakan bersama mayoniese yang di campur dengan sedikit cili sos dan jeruk capers (tak nampak pulak bijik capers tu dalam sos...ishh sabau jee lahhh). Tapi kalau tak gemor, makan dengan sos cili pun ok... Mat tulis resipi dia, kalau rasa macam terajin boleh lah mencuba yeaa....

BAHAN-BAHANNYA :-)
Roti sandwich secukupnya
Bijan secukupnya
1/2 inci halia, tumbuk halus
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar bawang goreng, hancurkan
1 pokok kecil daun bawang, hiris halus
1 pokok kecil daun sup, hiris halus
120 g daging ayam, dicincang halus
1 putih telur
1/2 camca besar tepung jagung
Garam secukup rasa

SOS CILI MAYONIESE :-)
3 camca besar mayoniese
1 1/2 camca besar sos cili
10 biji jeruk capers, cincang halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali garam, roti dan bijan. Kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Terus menggaul sehingga mendapat adunan yang rata. Rehatkan 10 minit.
  2. Roti dibuang tepi2nya, potong 4 secara menyerong untuk mendapat bentuk 3 segi. Ambil satu potongan dan sapukan paste daging ayam tadi atasnya, ratakan seperti menyapu seri kaya. Buat hingga siap.
  3. Tabur sedikit bijan atas setiap roti tadi. Goreng dalam minyak sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama sos cili atau sos cili mayoniese tadi.