Salam sejahtera semua, apa khabar...Ini menu berbuka semalam, sebab mat masukkan n3 ni jam 3+ pagi (hari Sabtu). Ini belen2 udang galah dalam simpanan, adalah dalam 7 ekor, tapi kan, saiz dia gigantic u, bukan jenis "anak2 ikan" yeaa...ahaks!...Selalu masak lemak memanjang, jemu sungguh kan, jadi mat buat satu masakan paling senang di dunia, dunia dulu hingga lah dunia sekarang!.. Yelah, masakan tumis air ni, sesapa leh masak, tul tak? Makan dengan nasi hangat dan sambal belacan pun dah cukup.....ishh sedap nihh!!...
BAHAN-BAHANNY :-)
7 ekor udang galah saiz besar, dibersihkan, cuci dan tos
2 tiub tauhu jepun, kerat 6 setiap tiub dan goreng garing
5 batang crab stick, kerat 2 setiap batang
1 biji tomato, belah 4
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam dan secubit gula
Serbuk lada hitam secukupnya
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia, dititik
1 liter air (atau secukupnya)
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng*(*untuk hiasan)
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNY :-)
7 ekor udang galah saiz besar, dibersihkan, cuci dan tos
2 tiub tauhu jepun, kerat 6 setiap tiub dan goreng garing
5 batang crab stick, kerat 2 setiap batang
1 biji tomato, belah 4
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam dan secubit gula
Serbuk lada hitam secukupnya
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia, dititik
1 liter air (atau secukupnya)
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng*(*untuk hiasan)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan udang dan kacau rata. Tuang air dan masukkan kiub ikan bilis, biar mendidih.
- Tambah tauhu dan perisakan dengan garam, serbuk lada hitam dan secubit gula. Biar mendidih hingga udang masak. Akhir sekali masukkan crab stick tadi dan masak sekejap.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi, ulam2man dan sambal belacan. (mat tek letak daun sup/daun bawang, sebab tak de...hehehe :-)