SAMBAL TELUR PECAH

Tags

Sambal Telur Pecah
Salam sahur...cakkk...dah bangun kee semua, laa ada tu merangkak2 lagi..taulah ngantuk, betul tak. Tak pe setahun sekali je bersahur ni. Kali ni nak share resipi sambal telur pecah..Wahhh, jangan kata mat gebu kutip telur yang dah pecah kat lantai, pastu masak sambal...erk..tidakkk..Sebenarnya ni sambal tumis telur tapi kita pecahkan sebiji2 telur dalam kuah sambal dan biar masak dgn api kecil hinggan telur mengeras. Ramai orang suka style sambal telur macam ni, dari yang di rebus...Mat pun suka jugaaa. Kali ni mat guna telur gred C, kalau telur gred B pun boleh, tapi mat tak galakkan telur gred A, jika anda ingin mendapat kan bentuk telur yang elok dalam sambal atau sup...Telur A kandungan air lebih...

BAHAN-BAHNNYA :-)
5 biji telur gred C (atau telur gred B)
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk lumat)
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 hirisan nipis halia
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan halia, tumis hingga garing, masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuang jus asam jawa dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Perlahankan api pada kadar paling kecik. Pecahkan telur satu persatu dalam kuali, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain.
  3. Masal dengan api perlahan selama 15 - 20 minit atau hingga telur mengeras secara perlahan. Kemudian kacau perlahan2. Tambah hirisan bawang besar dan masak hingga bawang lembut dan sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api...