SINGGANG IKAN ASAM JAWA

Tags

Singgang Ikan Asam Jawa
Salam sahur semua, ngantuk kan..tak pe sabar... Kalau tak sahur nanti tak de tenaga, lagi2 yang bekerja. Dalam hati mat tiba2 rasa macam malas nak berblog..macam jemu..muak dan rasa tak bess...tapi sebab, berblog masak2 ni ibarat salah satu anggota minda, mat terus berusaha untuk memberi yang terbaik walau pun masakan simple dan ada tu dah berpuluh ratus kali ulang tayang. Mat berterima kasih pada semua, sebab tak putus berkunjung ke blog nih...Ok mat share hidangan bersahur, lauk ringkas2 jeee....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kerisi
1 biji cili merah, belah tapi jangan putus
1 biji cili hijau, belah tapi jangan putus
1/4 camca teh serbuk kunyit
1/2 cawan jus asam jawa
1 kiub pati ikan bilis "Maggi" (optional, tak paksa letak yeaa...anda sendiri faham!!)
Garam secukup rasa
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Air secukupnya, yang ni agak2 yea..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dibuang sisik, siang, cuci bersih. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam rata2. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan kiub ikan bilis, jus asam jawa dan ikan. Biar mendidih dan tambah garam, secukup rasa. Akhir sekali masukkan cili merah dan hijau. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas..