KARI HIJAU THAI

Kari Hijau Thai
Salam semua, hari ni mat akan ringkas kan apa yang patut, kalau sebut kari hijau thai atau thai green curry, mesti ramai yang tau. Baru2 ni mat ada berjalan2 ke blog "Kak Ida" yang pakar dalam memasak pelbagai jenis hidangan tempatan dan barat. Terbekenan sungguh dengan resipi kari hijau thai yang dihasilkan dari rempah buatan sendiri yang begitu unik. Hari ini mat laksanakan tugasan untuk merasa sendiri kesedapannya. Memang tidak dapat disangkal lagi, sedap dan rasa nya begitu segar, bonda mat suka. Cuma mat kekurangan daun ketumbar, dan juga selasih untuk ditabur atas kari hijau thai ini. Terima kasih jua mat ucapkan pada kak Ida atas kesudiannya berkongsi resipi menarik ini..bagi mereka2 yang gemar memasak dan inginkan kelainan boleh singgah di blog Kak Ida di sini..

BAHAN PES KARI HIJAU :-)
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (mat guna 10 biji + 2 cili hijau)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (mat letak lengkuas dan halia)
1/2 cawan daun ketumbar (mat guna semua sekali termasuk akar)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
500 gram daging batang pinang
1 biji terung biru, didadu besar2
1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk. Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Selamat mencuba!...