Assalammualaikumm. Aduhh ngantuknya mata mat gebu, ternampak2 dah tilam, bantal empuk, hmmmm...tapi kan masalahnya, bila landing je mata tak bley tidur..last2 melangok balik ngadap tenet sambil merayau2 ke blog teman2 blogger. Kalau ada tetamu keesokkan hari, malam tu mat akan mula plan penyediaan menu. Hmmm mat gebu ni macam membosan kan..betul tak.hahaha, ada pulak yang mengangguk tu...., sabau je lahh...yelah sapa lah mat gebu ni kan...waaa, macam sedey terus rasa hati ku..hahaha geli tau nak tulis macam tu sebenarnya..erkk... Ok, pernah tak makan ikan terubuk?..Ikan nya sedap, tapi banyak tulang, jadi mat nasihatkan pada semua, nak makan ni, kena berhati lebih yeaa...JANGAN bagi pada anak2..risiko tercekik tu amat tinggi. Jadi jangan kata mat gebu tak bagi tau yeaa...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan terbuk, anggaran 400 gram
1 biji terung biru
1 biji tomato
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 hirisan halia, dititik
1 hirisan lengkuas, dititik
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca teh lada hitam*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan terbuk, anggaran 400 gram
1 biji terung biru
1 biji tomato
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 hirisan halia, dititik
1 hirisan lengkuas, dititik
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca teh lada hitam*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan terubuk, dibuang sisik, siang dan cuci bersih. Perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, cuci kembali. Kerat ikan tadi pada 3 bahagian, bergantung pada saiz ikan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk halus, halia dan lengkuas hingga harum. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak. Tuang sedikit air (anggaran 1 cawan), kacau rata dan biar mendidih.
- Masukkan ikan dan terung, kacau perlahan dan tuang jus asam jawa, jika perlu tambah air lagi. Biar mendidih perlahan. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
- Akhir sekali masukkan tomato dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 yang lain...