NASI GORENG DULU-DULU

Tags

Nasi Goreng Dulu-Dulu
Salam Sabtu, aduhh dah tengah hari, masa orang santap nasi berlauk aneka ragam, mat gebu baru sempat nak masukkan N3 sarapan. Hmmm, tak pe lah dari tak de N3, betul tak. Nasi goreng antara resipi yang paling sikit mat letak dalam blog, sebab pada mat benda ni dah biasa sangat. Orang semua tau buat dan tak kira peringkat umur semua suka. Mat sebenarnya teruja bila "MamaFami" tag mat dengan nasi goreng, di FB malam tadi..sabau jee aku mama nihh. Nasib baik mat gebu tak bangun goreng nasi malam tadi...hahahha. Mat goreng paling simple, macam mak2 kita goreng dulu, guna bahan yang ada saja. Tapi apa yang pasti air tangan ibu kita memang tiada tandingan...setuju tak?...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 cawan nasi (semalam punya)
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
2 camca besar cili kisar
4 tangkai kacang panjang, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 biji telur, dipukul sedikit
Garam secukup rasa

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan timun
Hirisan daun sup
Daun salad
Telur mata kerbau (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Nasi semalam tu kalau dapat biar keras sedikit, maksud mat jangan masak lembik sangat, bagi dia rupa seulas2 nasinya. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar hingga harum dan cili garing. Masukkan hirisan kacang panjang, kacau rata.
  2. Tolak bahan2 tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa (kalau nak ganti garam dengan kicap cair pun ok).
  3. Masukkan nasi, gaul hingga rata. Gunakan api besar. Bila semua bergaul mesra, perlahan kan sedikit api dan masak hingga nasi nampak elok. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama bahan sampingan tadi. Hidangkan...