APAM BLACK BEAUTY @ BLACK OUT?..HMMM..

P1250869
Salam semua, hmm sibuk sikit hari ni, tak dann lah nak on-line sangat, ni baru dapat on.. tadi mat buat rombakan sikit kat YM, jadi mana2 nama yang terdelete tu minta maaf yeaa, apa2 nanti anda add balik mat_gebu..okey. Bukan apa, ada tu tah sapa2. Lalat pun mat terima je sebab tak tau kan..huhu. Ok kita cerita pasal N3 malam ni pulak. Hmm apa tuu, hitam macam dayang senandung jeee. Sebenarnya pagi tadi mat tulis kat wall FB mat, kata nak buat apam, lepas tu nak cuba sesuatu yang menggemparkan...why not we try black, perghh pitammm, kebetulan memang ada stok warna hitam oleh Wilton dalan simpanan mat, jadi on lah projek.

P1250882
Hahaha, amacam u all, ada brann nak dehaka macam mat gebu bikin apam kaler hitam lagi, jadi mat letak nama apam black beauty atau lagi satu nama apam black out seperti cadangan geng FB mat Puan Mazlinah Abdul Ghani, terima kasih idea anda..waaa, memang pengsan lahh. Tapi kan bila dah letak kelapa, berseri, hitam vs putih vs jari gebu mat gebu yang gebu lagi gebu...haha, dasar tak sedar diri kann si mat tu, tak kesah lahh..Resipi mat ambik kat blog Rima Singapore yang begitu mat kagum sangat dengan hasil kerja dia...Terima kasih Rima... Ok jom semak resipi mudah ini..mat buat 1/2 dari resipi asal...resipi dibawah ni yang mat buat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (mat letak 3/4 cawan)
6 gram instant yeast (mauripan)
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Sedikit pewarna makanan hitam (mat guna jenama Wilton)
Kelapa parut putih secukupnya*
Secubit garam*(*gaul rata dan kukus sekejap)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung beras, tepung gandum, gula halus instant yeast dan gaul rata. Kisar nasi sejuk tadi dengan air hingga halus, tuang dalam tepung dan kacau rata dengan whisk hingga sebati dan rata. Perap 1 jam.
  2. Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Letak pewarna hitam dalam adunan apam, kacau rata (kaler dia tak delah hitam sangat, jadi sedikit kelabu). Sudukan hampir penuh pada setiap acuan, kukus 15 minit dengan api sederhana (mat kukus 10 minit).
  3. Sejukkan apam sebelum dikeluarkan dari acuan, hidangkan dengan kelapa tadi. Kalau nak merekah kukus guna api kuat, balut tutup kukus untuk mengelakkan air jatuh....Selamat mencuba..