Panasss....dalaman pun panas gak nihh..huh, takpe sabar-sabar..Ok petang ni share satu resipi derhaka, dah lah tu nama lain rupa lain, guaa pun tatau mana silap, tapi rasa dia ok bangett, ada rasa ala peranakannya masakan sikit. Resipi asal dari Kak Yatie Memories, blog beliau di sini, kalau anda perhatikan wajah kak yatie tu kan, bukan saja cun, tapi air muka dia tepancar sifat2 keibuan, bila tengok nampak sejukk jeee...nampak tenang jee...kann kakk...erkk pengsan ke?..laa mat gebu kata yang benarrr nihh...hahaha..Apa pun terima kasih yea share resipi ni dan minta maaf jika mat derhaka guna ayam, sebab tu je yang ada buat masa sekarang. Ok jom semak resipi nya, mat guna ikut kesesuaian bahan yang mat ada..
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping dada ayan, kerat 3 (sebab besar), cuci bersih dan toskan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 tangkai daun kari
3 biji cili hijau, hiris serong
1 camca teh serbuk lada hitam (mat letak 1/2 je)
1 cawan air
BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
5 biji cili padi merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping dada ayan, kerat 3 (sebab besar), cuci bersih dan toskan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 tangkai daun kari
3 biji cili hijau, hiris serong
1 camca teh serbuk lada hitam (mat letak 1/2 je)
1 cawan air
BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
5 biji cili padi merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam tadi digoreng embal-embal atau 3/4 masak, angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum. Tuang air dan kacau rata.
- Tambah cili hijau, daun kari dan serbuk lada hitam. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayam empuk. Akhir sekali, tambah jus limau kasturi, kaau dan rasa. Jika ok boleh matikan api.. Hidangkan bersama nasi putih dan ulam-ulaman..