CHICKEN PIE POT @ POT pâté au poulet

Tags

P1260012
Assalammualaikum... hmm sabar jeelah, ni aku sabar ni sabar...tu nasib baik tak nama "sabar"..kalau tak lagi sabar.. Mat dah tulis N3 ni tadi, sekali line tenet kong, aku hangin gakk, bila ok, mat publish, sekali tgk tak de apa2 koo cuma gambau jee. resipi tak dah..asieyy memang suweyyyy!!!...sejak2 ni kan serammix ni selalu je tiba2 kita tak boleh nak xcess, kena off kan modem, hidupkan balik..baru ok...menyusah kann...macam n3 yang ni lahh...sabar jee lahh...Hilang mood nak tulis. Malam ni mat nak share satu resipi senang, chicken pie pot, buat dia senang guna puff pastry jee, tak banyak kerja..

P1260014
Mat pun tak delah buat banyak dalam 5 ketul saja, mat alas puff pastry tu dalam ramekin saiz sederhana. Guna daging ayam yang dicincang kasar. Hmm eh mati terus lah idea nak tulis, mood pun terus jadi tak besss....arghh aku mula tak suka lah macam ni....ok lah jom tengok resipi.

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram daging ayam, cincang halus
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih*
1/3 inci halia*(*tumbuk halus)
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu sejat
1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis
5 keping pastry puff jenama kawan, bersaiz 4 inci x 4 inci, biar pada suhu bilik
Kuning telur, untuk disapu
Bijan untuk ditabur


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar dan bau leaf hingga bawang layu. Tambah bawang putih + halia tumbuk tadi. Masukkan daging ayam, kacau rata. Tuang susu dan air serta lada hitam, kacau dan bila mendidih tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api, tak payah masak hingga kering. Sejukkan.
  2. Ambil sekeping puff pastry, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Lenser ramekin tadi dengan sedikit mentega, alas ramekin tadi dengan sekeping puff pastry, tekan2 sedikit dan kemas kan.
  3. Isi dengan no. 1 sebanyak 1/5 bahagian, kemudian kemas kan seperti dalam gambar. Sapu kuning telur dan tabur bijan. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C, selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sebelum dihidangkan...