Hai semua, hmmm, lega dahh...perlu tak mat delete n3 panas bawah tu?...Tiba2 rasa bersalah pulak bila ada beberapa yang tanya pada mat...N3 tu tuju pada mereka ke..Hmm tak de langsung, N3 tu hanya untuk menjelaskan duduk pekara dalam beberapa isu yang mat terima maklum balas yang kurang enak. Ada juga lalat yang singgah, tapi mat ambik pendekatan mudah, delete jee dan tak payah nak pening2 pala. Ok, nak sarapan kway teow tadi, tapi bahan sungguh minima, jadi dah nak sangat masak je lah ikut apa yang ada, tapi tak banyak dalam 1 pinggan comel jee macam kat atas tu. Memang sempoi gila lah, ala2 bidan terjun, mak bidan tak de, depa panggik mat gebu, yelah aku kan cucu bidan Peah bt Syawal (al-fatihah pada arwah nenda). Terima kasih juga pada Kak Jee, sebab ini inspirasi dari resipi dia...Dannn..Puan Rahayu dari Blog Citarasa Rinduan, ada buat segmen "Gegar Blog"...boleh lah menyertainya, syarat pun mudah saja...klik sini...
BAHAN-BAHANNYA :-)
Kwat teow secukupnya (anggaran 1 cekut atau kurang lebih 200 gram)
1 cawan isi kerang
2 camca besar sambal tumis
1 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan
1 camca besar sos tomato
Kicap manis secukupnya
sedikit taugeh
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur
Hirisan cili hijau, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)BAHAN-BAHANNYA :-)
Kwat teow secukupnya (anggaran 1 cekut atau kurang lebih 200 gram)
1 cawan isi kerang
2 camca besar sambal tumis
1 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan
1 camca besar sos tomato
Kicap manis secukupnya
sedikit taugeh
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur
Hirisan cili hijau, untuk hiasan
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan sambal tumis, sos tiram dan sos tomato, kacau rata. Tambah kerang, dan gaul rata. Masukkan kway teow dan kacau pantas, tolak ke tepi kuali, masukkan telu dan biar mengeras sedikit.
- Gaul kan dengan kway teow tadi rata2. Tambah sos ikan dan juga taugeh. Masak hingga mee sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin, renjis dengan sos ikan. Matikan api dan hidangkan dengan menabur hirisan cili hijau....Sedap dimakan panas2..