MEE MAGGI BANDUNG....MAT GEBU PUNYA!..

Tags

P1250971
Assalammualaikum, salam petang semua..Jemput makan, ni mat baru nak santap, aku malas nak makan nasi, tak sedap, sebab apa, sebab mat gebu tak masak lauk sepesel untuk diri sendiri, tu pasal skip makan nasi, cerewet mat gebu ni kan....alah lauk mat senang je, singgang ikan. Tapi memang hari ni jadual ketat, N3 pagi tadi tu pun mat buat pagi, masa tu belum mula lagi buat kerja yang aku tak berapa nak suka ni. Tadi kan saja lah masak maggi, tapi bosan lahh, maggi pulak jenis kanak2 punya (perisa ayam, abah mat yang punya)..Jadi seperti biasa, dengan daya imaginasi mat gebu yang liar dan wild kata omputeh, aku mengoter maggi perisa ayam jadi mee maggi bandung....ahaks, sah2 tak de kat Bandung, kat warung Mak Limah pun dah tentu tak de lagi, cuma ada kat dapur mat gebu...ehemm ehemmm, dahh sudah baca, jom kita semak resipi, untuk orang bujang sesuai untuk yang tak berapa bujang pun sesuai gak... (^_*)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket maggi perisa ayam, asingkan perencahnya
1 pokok sawi bok choy, asing daun dan pelepahnya, siang berasingan
1 biji tomato kecil, belah 4
2 batang kacang buncis, hiris serong
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, cincang
1 kelopak kobis cina, hiris
1 camca teh sos ikan
1 1/2 camca besar sambal tumis
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
1 biji telur
1 batang sosej, hiris (boleh guna udang, daging, sotong atau ayam, ikut suka)
3 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi, tambah sambal tumis, sos tiram, sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan sosej dan perisa perencah maggi tadi. Kacau rata. Bila mendidih perlahankan api, masukkan telur, pelepah sawi dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
  3. Tambah kacang buncis, kobis dan daun sawi serta mee maggi, masak hingga mee lembut, tambah sos ikan dan jika kurang kuah tambah sedikit lagi air. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan..