PASTRY PALMIERS......AKU TERHARU LAGI....

P1250935
Assalammualaikum, salam semua, N3 terakhir malam ni mat letak satu resipi mudah tapi menawan...ehem ehem, si mat tu, ada ke puji sendiri nya produk kann, macam lah bagus..well..nak buat macam mana, kan memang dah ala2 menawan gitu. Haha, sori tak maksud nak bangga diri pun, apa guna rasa hebat dan bangga diri bukan boleh bawak mati, betul tak. Mat kan sungguh kata, bukan pujian yang mat harap kan, tapi bila ada mereka yang menghargai nya, mat sungguh terharu dan rasa sedeh, tersentuh...yelah lelaki kalau rasa macam tu ala2 kurang macho lah kan..tapi itu sudah ketentuan ilahi pasa setiap insan ciptaan NYA...Bukan semua sama perasaan kannnnn.....

P1250942
Palmiers ni mat pernah buat sekali dulu di sini, tapi kan tak rupa palmiers yang tulen, tapi tah rupa apa pun aku tatau, macam siput sedut jee..Ni kali mat buat lagi guna ready made puff pastry, senang dan hasilnya menawan. Sebenarnya gula untuk ditabur sebelum gulung tu boleh guna guna kastor sahaja tapi mat saja lah guna gula kaler bagi nampak kontras...ada 2 warna, satu hijau dan satu lagi oren. Resipi dia mudah, cuma perlu 3 benda saja....yang tu kita cerita nanti yeaa....Hmm cuma anda baca PM yang mat dapat di FB kat bawah ni..Klik untuk bagi besarrr...

Dah baca?.....Mat terharu dan ini ada lah antara yang mat banyak terima dengan ucapan2 terima kasih, ada tu dari suri2 rumah yang baru mendirikan rumah tangga dan perlu memasak untuk suami mereka. Ada tu student yang baru hendak berjinak2 ke dapur. Mat selalu kata, mat bukan lah seorang profesional dalam bidang masakan ni, sekadar boleh2 macam tu saja, tapi kata mereka ini sungguh memberi impak positif pada diri mat...moga blog ini menjadi sedekah jariah mat bila aku mati nanti...mudah-mudahan yeaa.... Ok cukup lah bebelan yang tah hapa2 ni kan, kita tinjau resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 - 5 keping puff pastry jenama "kawan" bersaiz 4 inci x 4 inci
Mentega cair secukupnya
Gula halus @ castor secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil 1 keping puff pastry, biar pada suhu bilik agar ianya lembut sedikit. Tabur tepung pada meja kerja. Letak sekeping puff pastry atasnya, sapu mentega dan tabur gula halus.
  2. Kemudian berhati2 gulung dua2 bahagian hingga bertemu. Rapatkan dan gelek perlahan hingga ia sedikit melekat.
  3. Kerat kepada 10 bahagian sama saiz. Kemaskan dan susun dalam loyang pembakar yang telah dilanser sedikit mentega. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang kan..