PESAL EK, ORANG JOHOR SUKA ASAM PEDAS?..

Tags

P1250632
Kenapa eks, orang Johor suka beno makan asam pedas, selain orang Melaka. Hmm, macam kat rumah mat ni, kalau ikan sembilang, bila tanya..apa nak masak dengan ikan nih...spontan bigboss kata "asam pedas" jee senang...Waaa...aku menurut perintah jee, orait...tup-tup dahh siap masak, biasa lah mat gebu kan pantang, kalau orang nak makan apa, aku boleh masak, of coz akan diusahakan. Ikan sembilang segar ni berat kurang lebih 1 kg macam tu, dalam 3 ekor, mat masak semua, dan 2/3 lauk tu dah bagi pada anak2 buah, tinggal lah untuk kami sekali makan, orait lahh, malas nak tepek2 sampai esok... Ok jom semak resipi, walaupun ini asam pedas yang dah tayang jutaan kali...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ikan sembilang, anggaran 3 ekor
1 biji terung biru
1 genggam daun kesom
1/2 cawan jus asam jawa
Air secukupnya
1 1/4 cawan cili kisar
Garam dan gula (kali ni mat letak serbuk perasa...atas perintah yeaa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas'
2 keling hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, kerat sederhana besar, cuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selamat 10 minit. Cuci bersih dan toskan. Terung dibelah 2 dan potongh serong setiap belahan, rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, tambah cili kisar, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Tumis hingga cili garing, guna api perlahan. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan terung, kacau rata dan tuang jus asam jawa, masukkan daun kesom. Bila mendidih, rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Masak hingga terung lembut dan ikan masak. Boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman....