TAT ROSELLE....

Tags

P1250415
Salam sejahtera semua, hmm dan nak tidur ke, mat memang pening ni, tak pe..itu cerita lain, malam ni nak N3 satu benda mat buat petang tadi. Saja nak habiskan stok doh tat yang berbaki tu hari, dapat tak banyak dalam 15 keping, jadi laaaa. Jem roselle tu pulak pemberian sepupu mat, kak simah..terima kasih. Nak tulis pun mood tak de, hati ke lain jeee....tak sepenuh hati pada blog. Hmmm..biarlah masa akan menentukannya...insya allahh...Ok jom kita lihat resipi, tapi kan, ni resipi biasa2 jee..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1 camca teh gula aising
1 biji telur
1/4 camca teh garam
Minyak sapi atau mentega secukupnya (anggaran dalam 3 camca besar)
Sedikit pewarna makanan kuning (tak letak)
Kuning telur utk disapu ( gua tak sapu punn)
Jem roselle secukupnya

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Satukan tepung gandum, gula aising dan garam, gaul rata. Pukul telur bersama beberapa titik pewarna maknanan kuning, dengan garfu kemudian masukkan tepung tadi, gaul dengan hujung jari hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti. Tambah mentega atau minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai. Rehatkan 10 minit.
  2. UNTUK TAT ROSELLE :- Canai doh antara 2 keping plastik sehingga mendapat tahap ketebalan 0.5 cm. terap dengan acuan tat kegemaran, susun dalam loyang pembakar, buat hingga siap. Sudukan kira2 1/3 camca teh jem roselle atas tat tadi, kemaskan. Buat hingga siap dan bakar pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...