HOME MADE POTATO WEDGES.

Tags

P1260082
Salam malam semua, saja jee buat benda2 ni untuk masuk blog. Kali ni try pulak buat potato wedges. Mat guna kentang jenis "russet potato" yang agak tinggi kandungan kanji dan cepat empuk. Mat buat dalam 4 biji saja, mat kupas, belah 2 setiap biji dan rendam, kemudian rebus hingga empuk, tos dan sejukkan. Mat salut dengan tepung berperisa "Seri -Aji', kalau anda nak goreng macam tu saja tak de masalah apa2, tapi bila dah salut tepung ni lagi laa sedap, kena pulak dengan sos dia tu..sos dia pemberian seorang teman di FB. Ok mata mat pun dah leleh-leleh ni, ngantuks laa, sebab saki baki demam tu masih ada...huhu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji kentang, mat guna "russet potato" (guna yg biasa pun ok)
1 putih telur, kacau sedikit
Garam secukup rasa
Tepung gorengan berperisa "Aji - Shio"
Serbuk lada hitam secukupnya
1 ulas bawang putih, tumbuk halus
Sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas kentang, belah dua, cuci dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk, tos dan sejukkan. Kemudian belah memanjang bentuk wedges. Ketepikan.
  2. Gaul kentang tadi dengan serbuk lada hitam dan bawang putih, kemudian putih telur. Golekkan kentang tadi atas tepung berperisa kemudian goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
  3. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.....Hmmm budak2 pun suka...