MAGGI GORENG ..ala..BEN ASHAARI?...HMMM.

P1260199
Salamm morning, wawaaaa...pakcik mat masih diselubungi rasa mengantuks teramat sangat nihh, tak pe settle keje sikit lagi, aku nak bobok dengan cutenya...aku nak pakai topi mcm baby tu sambil sambil hisap jari...hahahaha. Amacam tajuk N3, nampak "cool" kan, ni semua gara2 ben ashaari, pakkal jee jiran guaa, kejap plan tukar, mula2 plan nak buat kek lah, kak ummi punya risau, takut kek batat masa ben putar, lepas tu tukar pulak masak maggi, hmm lepas tu saat akhir tukar lagi..tuu diaa, sampai aku bersalin 3 kali...biasalah mat kan manusia separa telap, kejap2 banjir...haha...apa2 pun serius cakap semalam memang seronok...ada jodoh kita bertemu lagi nanti...Sebelum tu mat share resipi ringkas semalam, terima kasih pada kekanda ummi kuantan atas idea dia yang bernas tapi telah ku derhakakan....Layannn..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 bungkus mee maggi, asingkan perencahnya
1 keping dada ayam, hiris nipis*
Beberapa titik minyak bijan*
1/2 camca teh lada hitam serbuk*
Sedikit kicap cair*(*disatukan dan perap 10 minit)
1 keping tauhu, dadu kecil dan goreng, toskan
1 kelopak kobis, hiris halus
4 biji tomato ceri, bela 2 setiap biji
1 biji telur, pukul sedikit, buat telur hancur (scramble egg)
Sos ikan secukupnya
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1/2 kiub pati ayam "MAGGI"*
2 biji cili hijau*
1 biji tomato saiz sederhana*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Maggi, dicelur hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan ayam dan tauhu goreng, kacau rata dan biar hingga ayam masak.
  2. Masukkan kobis, telur hancur dan gaul rata. Tambah sos ikan sedikit, kacau rata dan masukkan maggi tadi, gaul rata2. Tambah tomato belah, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika perlu renjis sedikit lagi sos ikan.
  3. Alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.....sedap dimakan panas...