AYAM GORENG KICAP..UNTUK ANAK2..

Tags

P1300019
Malam semuaaa....kena lah kan, masak kicap letak entri malam sebab dia gelap...boleh macam tu?. Ini mat masak untuk anak2, mana budak2 pun memang feberet masak kicap ni, tapi dengan satu syarat, takmo pedas. Secara amnya, ayam sebelum masak kicap, kita kasi goreng dulu kan, belakang baru masak kicap dan sebagainya. Pada mat, ayam perlu digoreng lembap2, jangan garing, nanti dia jadi keras kejung, masa makan pun dalam dia tak lembap dah, kering saja. Kalau orang jawa, masak kicap antara lauk wajib dalam penyediaan nasi ambeng, cuma masak kicap mereka agak kering. Mat masak sedikit berkuah, maklumlah, anak2 nikan suka gaul2 sama nasi dia nya kuah tu. Kalau kita perhatikan, macam kaedah orang memasak, ada tu letak sedikit rempah ratus, ada tu pulak ditumis sedikit cili kisar. Tapi versi mat gebu ni very simple dan sekelip mata saja dah siap....Tak caya, cer tengok resipi kat bawah ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam potong pada saiz sederhana
2 batang leek, dibersihkan, kerat2 dan rendam
1/2 biji red capsicum, didadu
2 biji bawang besar, potong bulat
4 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris halus
1/2 cawan air
1/3 cawan kicap manis
1/2 camca teh serbuk lada hitam (optional)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, perap sekejap dan goreng dengn api sederhana hingga ayam masak, jangan sampi garing, bagi dia embal2 sudah memadai. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bawang besar, bawang putih, leek (toskan) dan halia hingga harum. Masukkan sos tiram, kacau dan tuang air. Masukkan kicap. Biar mendidih.
  3. Masukkan ayam tadi bersama capsicum dan serbuk lada hitam (jika guna) kacau rata dan biar mendidih hingga pekat. Ini bergantung jika anda nak kuah lebih boleh tambah air atau nak pekat boleh masak hingga pekat. Akhir sekali tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan....