AYAM MASAK HALIA KICAP.

Tags

P1300189
Salam Jumaat..buat apa tuuu...ni hari dah 4 tahun usia DTS, kalau aku bela anak, dah kira besar juga kan..hehe. Hari ni mat pun masak untuk anak2 juga, anak buah. Semalam kat sini ada buat penutupan bacaan yassin dan tahlil, jadi dapat lah nasi ambeng, dan ada lagi 2 bungkus, kami simpan dalam peti sejuk. Jadi mat masa yang senang saja. Ayam masak halia kicap, resipi macam masak kicap biasa je, tapi ada sedikit lebih halia, mat guna halia muda. Ayam tu pulak mat goreng dalam sedikit je minyak, bagi dia berkulit, kemudian mat lebur semua bahan2 lain, tuang air secukupnya dan renih hingga ayam empuk dan masak. Masakan ni tak pedas, sebab guna sedikit serbuk lada hitam. Ok kita semak resipi pulak yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, potong 9 atau 10 bahagian (ikut suka)
1 1/2 inci halia muda, hiris
1 biji bawang besar hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/4 cawan kicap manis
1 cawan air
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji cili merah, hiris
1/2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis dan garam sekejap. Cuci kembali dan cucuk dengan garfu dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Perap 45 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan goreng hingga ayam sedikit perang. Masukkan kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata. Tuang air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renih hingga ayam empuk.
  3. Masukkan bawang besar, cuka makan, cili merah dan lada hitam, masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambah sedikit air, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...Selamat mencuba..