HASH BROWN....RESIPI KAK JEE...

Tags

P1300088
Assalammualaikum, morning pagi semua. Dah sarapan?..Mat kan pagi ni tetiba teringat hash brown yang pernah mat buat dulu, tu pun lepas nampak Kak Jee buat di sini. Tapi kan ada masalah, kentang yang mat ada ni tak berapa nak elok, kentang ni bonda beli. Taktau pesal kentang tu agak ganyut, semalam buat kan sup untuk anak2, punya lah lama aku merebus, dia empuk tapi tang dalam macam jelatu. Habis tu, tadi terpaksa lah mat buat guna satu kaedah lain, terpaksa mat kukus sekejap kentang tu selepas diparut..huhu, habis tu kang keras sapa nak, kena bagi ayam lah pulak...rugi woooo....

P1300093
Seperti biasa, hash brown ni dihidangkan dengan bahan2 sampingan seperti bake beans, sosej yang direbus dan juga telur hancur. Sesekali ok lah sarapan macam ni kan, bukan apa..kadang2 tak berapa nak rajin. Baki bake beans tu nanti mat plan nak buat kacang phool, tapi guna bake beans. Kalau anda nak buat, guna non-stick pan yang besar, boleh buat 2 - 3 hash brown yang comel, jangan buat tebal2, nanti susah nak terbalikkan. Masak dengan api sederhana saja...Ok jom kita lihat resipi...sama je macam dulu2 juga...

BAHAN-BAHANYA :-)
2 biji kentang (guna kentang putih yang kandungan kanji tinggi)
1/2 biji bawang holland, cincang
Lada hitam secukupnya, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit mentega untuk menggoreng (mat guna minyak zaitun)

BAHAN LAIN :-)
Telur hancur (scramble egg)
Sosej, samada dicelur atau dipanggang
Bake beans, secukupnya
Roti sandwich, jika suka (tak letak sebab tak de)
Sos kegemaran (tak letak sebab dah makan dengan bake beans)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kentang dikupas, cuci, lap kering dan sagat, kemudian letak atas kitchen towel bersih, biar air kentang terserap. Masukkan dalam bekas, satukan bawang, lada hitam, garam secukup rasa dan secubit gula. Gaul rata2.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak dan dot kan sedikit butter, ratakan. Sendukkan campuran kentang tadi, yang ni agak2 lah. Masak dengan api sederhana hingga garing, berhati2 terbalikkan dan masak lagi hingga keperangan. Alih dalam pinggan, buat hingga siap.
  3. Susun dalam pinggan sesuai dan letakkan bahan sampingan seperti dalam gambar di atas. Hidangkan sebagai sarapan pagi...Selamat mencuba..
CATATAN MAT GEBU :- Dalam resipi mat tulis kentang kaler putih, yang tu mudah empuk. Kalau guna kentang kuning, kukus sekejap dalam 2-3 minit, sejukkan dan letak atas paper towel, biar air dia terserap. Boleh lakukan proses seterusnya...