MI HOON KERANG.....PAGI TADI PUNYA..

P1300153
Salam petang....biasa sangat lahh entri si mat gebu ni, tah hapa2..tu lah kan, tak kesah lah hapa2 ke hapi2 ke, janji ada entri. Ini mat masak pagi tadi, kebetulan bonda sedara mat datang, jadi dari kosong kan, mat goreng lah mi hoon, tapi dia datang pun bawak kueh mueh tadi, ada lepat pisang, kueh rengas, cok badak, karipap dan pisang goreng..kus smangat banyak kan. Tambah pulak dengan mi hoon kerang...wahh meriah sangat lah. Mat pun masak dalam 200 gram mi hoon yang belum direbus, kira banyak juga tu, lebih nya bagi kat anak2 buah....

P1300154
Ini mat masak seringkas yang boleh, sebenarnya mi hoon sesuatu bahan mentah yang begitu versatile, boleh dipelbagai gunakan mengikut citarasa kita. Tapi ada masa boring juga kan mi hoon, huhu, bagi mat kan, mi hoon lebih mat minati dari mi kuning, ini kerana mi kuning ada ubat pengawet yang kalau tidak betul sukatannya, boleh menyebab kan kita sakit perut. Ada kala, kalau kita goreng mi kuning dan letak dalam periuk aluminum nanti akan ada bekas2 mi pada dasar periuk..tu tanda mi kuning lebih ubat, satu lagi mi tadi akan bau ke"telur'an walaupun pada asasnya mi kuning komersial tidak menggunakan telur dalam resipi mereka...Ok kita semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram mi hoon, rendam atau rebus hingga lembut dan toskan
1/2 cawan isi kerang (yang ni ikut budget)
1/3 cawan isi udang
1 camca besar cili kisar
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
100 gram taugeh
2 biji telur, dibuat telur hancur
2 keping tauhu keras, dadu kecil, goreng dan toskan
Hirisan daun bawang sebagai hiasan
Telur mata kerbau, sebagai hiasan
Sambal tumis kerang (optional)

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah sos cili, sos tiram dan sedikit sos ikan. Kacau rata. Masukkan kerang, tauhu, telur hancur dan udang, gaul dan biar udang masak sekejap. Masukkan mi hoon dan gaul rata, gunakan api sederhana.
  2. Tambah sos ikan secukup rasa, dan akhir sekali masukkan taugeh. Gaul dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama telur dan sambal tumis kerang, jika suka...